Alleen als Polen Rusland aanvalt, zal Rusland Polen aanvallen. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld Letland. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin gezegd tegen de Amerikaanse interviewer Tucker Carlson, die naar Moskou afreisde om Poetin te interviewen.

Het interview werd vlak voor middernacht gepubliceerd op de website van Carlson, die tot vorig jaar werkte voor Fox News. In de video wordt Poetin in het Engels nagesynchroniseerd.

Volgens Poetin heeft Rusland “simpelweg geen enkel belang” bij uitbreiding van de oorlog in Oekraïne. Op de vraag of hij zich een scenario kan inbeelden waarbij Russische troepen naar Polen worden gestuurd, antwoordde Poetin: “Slechts in één geval, als Polen Rusland aanvalt.”

Een andere mogelijkheid is volgens hem “absoluut uitgesloten”. Poetin zei ook dat het beter is dat de Amerikanen met de Russen over Oekraïne onderhandelen, dan dat ze wapens aan Oekraïne leveren.

Volgens de Russische president kan Rusland in Oekraïne niet verslagen worden en moet NAVO Ruslands territoriale winsten accepteren. "Een strategische nederlaag" voor Rusland gaat "nooit gebeuren", aldus Poetin.

Rusland heeft geen enkele bedoeling om meer oorlog in Europa te voeren, volgens De Russische president de verdedigde in het interview de oorlog tegen Oekraïne. Hij stelt dat de oorlog in Oekraïne snel opgelost kan worden als het Westen stopt met wapenleveranties en het door Rusland gewonnen territorium accepteert. Volgens Poetin wil de NAVO mensen intimideren met het statement dat Rusland andere landen bedreigt.

In een lang betoog verhaalde hij onder meer hoe de Russische staat ontstond en hoe Europa er uitzag in de negende eeuw. Delen van Oekraïne hebben lang tot Rusland behoord, zei Poetin.

Tucker Carlson geeft Amerikaanse kijker perspectief van Poetin op oorlog in Oekraïne

Poetin vertelde Carlson dat hij een goede relatie had met de Republikeinse presidenten George W. Bush en Donald Trump en dat hij zich niet herinnert wanneer hij de Democratische president Joe Biden voor het laatst heeft gesproken. Hij zegt bereid te zijn om te onderhandelen over de vrijlating van de Amerikaan Evan Gershkovich, journalist van The Wall Street Journal, die al bijna een jaar in voorarrest zit voor vermeende spionage.

Verder kwam ook het opblazen van de gaspijpleidingen van het project Nord Stream ter sprake. Daarbij grapte Poetin dat Carlson daar zelf mogelijk achter zit, al gaf hij daarna aan dat de CIA in ieder geval geen alibi heeft.

Het interview werd dinsdag al opgenomen. Carlson gaf van tevoren aan de Russische president te willen interviewen, omdat hij vindt dat het Amerikaanse kijkerspubliek het Russische perspectief op de oorlog in Oekraïne onvoldoende begrijpt.

De oud-presentator van Fox News is een omstreden figuur en wordt gezien als pro-Trump. Hij moest bij de tv-zender stoppen om zijn beweringen over verkiezingsfraude in de VS, waarop hij voor zichzelf begon.

Carlson zei onlangs zelf dat hij de kans kreeg om Poetin te interviewen, omdat hij de enige westerse journalist is die de moeite had genomen om zo'n interview aan te vragen. Dat werd vervolgens tegengesproken door de woordvoerder van de president, Dmitri Peskov. Volgens hem komen tal van verzoeken binnen, maar worden die afgewezen omdat die media te anti-Russisch zijn.

LEES OOK: De timing van het interview van Tucker Carlson met Vladimir Poetin lijkt bedoeld om de Amerikaanse steun voor Oekraïne maximaal te ondergraven